Apa khabar semua?
Semoga semua sihat walafiat dan dalam rahmat serta mendapat hidayah dari Allah.
Hari ini Kak Sal nak kongsi khasiat buah anggur pula. Setakat ini Kak Sal dah kongsi sedikit tentang buah Tin dan Buah Zaitun..Satu lagi buah yang disebut dalam Al Quran ia lah buah Anggur..
Bukan sahaja rasanya sedap, ia juga mempunyai banyak khasiat. Memang salah satu buah buahan kegemaran Kak Sal..
Anggur adalah sumber fitonutrien yang hebat, terutamanya fenol, dan polifenol, dan mengandungi vitamin penting lain seperti vitamin K, A, C, dan vitamin B6. Mereka juga kaya dengan tiamin, riboflavin, niasin, dan folat, dan mengandungi mineral seperti kalium, kalsium, magnesium, fosforus, dan natrium.
Anggur mempunyai kandungan air yang tinggi yang membantu mengekalkan hidrasi badan, dan juga mengandungi serat makanan, karbohidrat yang sihat, antioksidan, dan jumlah protein yang sederhana.
Flavonoid, seperti myricetin dan quercetin, dalam anggur membantu badan untuk mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas dan melambatkan penuaan. Oleh kerana kandungan nutrien yang tinggi, anggur juga memainkan peranan penting dalam memastikan kehidupan yang sihat dan aktif.
Antara kegunaan anggur adalah seperti berikut:
Rawat Asma
Oleh kerana nilai terapeutik mereka yang terkenal, anggur boleh digunakan sebagai ubat untuk asma. Di samping itu, kuasa penghidratan anggur juga tinggi, yang meningkatkan kelembapan hadir dalam paru-paru dan mengurangkan kejadian asma.
Memperkukuhkan Tulang
Anggur adalah sumber nutrien mikro yang baik seperti tembaga, besi, dan mangan, yang semuanya penting dalam pembentukan dan kekuatan tulang. Menambah anggur untuk diet anda secara berkala boleh menghalang permulaan keadaan berkaitan usia seperti osteoporosis. Mangan adalah elemen yang sangat penting dalam tubuh, yang membantu dalam segala-galanya daripada metabolisme protein, pembentukan kolagen, dan fungsi sistem saraf.
Mencegah Penyakit Jantung
Anggur meningkatkan kadar oksida nitrat dalam darah, yang menghalang pembekuan darah. Oleh itu, anggur adalah cara yang berkesan untuk mengurangkan kemungkinan serangan jantung. Selain itu, antioksidan yang terdapat dalam anggur mencegah pengoksidaan kolesterol LDL, yang menghalang pembuluh darah dan merupakan penyumbang utama kepada pelbagai keadaan koronari.
Anggur juga mempunyai sejumlah flavonoid yang tinggi, yang memberikan warna anggur mereka, tetapi flavonoid juga antioksidan yang sangat kuat. Dua jenis antioksidan utama dalam anggur adalah resveratrol dan quercetin, dan kedua-dua sebatian ini menafikan kesan radikal bebas yang mengancam tubuh dan merangsang kesan berbahaya kolesterol LDL pada arteri. Juga, kedua-dua flavonoid antioksidan bertindak sebagai krew pembersih untuk mengurangkan kepekatan platelet dan penuras toksin daripada darah.
Penyembuhan Migrain
Jus buah anggur yang ranum adalah cara mudah untuk mengubati migrain. Ia perlu diminum awal pagi, tanpa mencampurkan air tambahan. Ironinya, minum wain merah sering dianggap sebagai penyebab migrain, tetapi jus anggur dan ekstrak biji anggur dianggap penyelesaian kepada masalah ini.
Terdapat banyak punca migrain termasuk ketidakseimbangan kimia, kurang tidur, perubahan cuaca, atau kekurangan makanan.
Alkohol pada umumnya menyebabkan migrain, tetapi anggur mempunyai begitu banyak antioksidan yang boleh menyebabkan dan menyembuhkan penyakit yang sama!
Rawat Sembelit
Anggur sangat berkesan dalam mengatasi dan menghapuskan sembelit. Mereka dikelaskan sebagai makanan julap kerana ia mengandungi asid organik, gula, dan selulosa. Mereka juga melegakan sembelit kronik dengan menaikkan otot usus dan perut.
Anggur tinggi serat tidak larut, bermakna ia kekal utuh apabila mereka bergerak melalui saluran pencernaan. Serat membina sebahagian besar, yang menggalakkan pembentukan dan perkumuhan najis yang sihat, jadi kita boleh mengatakan bahawa anggur membantu menjadikan anda membuang air lebih teratur.
Walau bagaimanapun, jika anda mengalami najis cair atau cirit-birit , anggur tidak boleh dimakan sebagai cara untuk mengawal sistem anda. Serat yang tidak larut tidak menyerap air untuk mengeringkan najis longgar, dan anggur tidak mempunyai serat larut yang tinggi.
Melegakan masalah penghadaman
Anggur memainkan peranan yang penting dalam dispepsia. Mereka melegakan haba dan menyembuhkan pencernaan dan kerengsaan di dalam perut. Mereka juga lebih disukai daripada bantuan pencernaan lain kerana mereka dianggap sebagai "makanan ringan".
Kurangkan Keletihan
Jus anggur cerah dan putih menambah kandungan besi dalam badan dan menghalang keletihan. Anemia adalah masalah sebenar bagi ramai orang, dan makan anggur dapat membantu menjaga kadar besi dan mineral anda seimbang di dalam tubuh.
Kekurangan besi boleh membuat anda lembab, dan fikiran anda juga tidak berfungsi dengan cepat, kerana besi adalah mineral penting yang memberi kesan kepada beberapa fungsi tubuh.
Walau bagaimanapun, jus anggur gelap mungkin tidak memberi dorongan besi dan sebenarnya boleh mengurangkan tahap besi. Minum jus anggur juga memberi rangsangan tenaga hampir segera.
Kawalan Diabetes
Kajian terbaru menunjukkan bahawa ekstrak kulit anggur (GSE) menimbulkan suatu aktiviti penghambatan yang baik terhadap hiperglikemia dan dapat membantu dalam pengurusan diabetes.
Penjagaan gigi
Menurut kajian baru-baru ini, wain merah dan ekstrak biji anggur berpotensi membantu mencegah
gigi berlubang
Rawatkan Gangguan buah pinggang
Anggur, yang mempunyai kandungan air yang tinggi, dapat mengurangkan keasidan yang disebabkan oleh asid urik dengan mendorong kencing. Mereka juga membantu menghilangkan asid urik dari sistem, dengan itu mengurangkan bebanan dan tekanan pada buah pinggang.
Anggur mempunyai kesan pembersihan yang sangat pada tubuh, dan antioksidan yang ada di dalamnya memberi manfaat kepada semua sistem badan dalam cara periferal.
Keseimbangan Darah Kolesterol
Anggur mengandungi sebatian yang dipanggil pterostilbene, yang mempunyai keupayaan untuk menurunkan tahap kolesterol seseorang. Pterostilbene berkait rapat dengan resveratrol, antioksidan yang bermanfaat, dan pewarna flavonoid yang juga terdapat pada anggur.
Kajian awal menunjukkan bahawa mereka mempunyai ciri-ciri anti-kanser dan juga mempunyai kesan yang besar terhadap tahap kolesterol. Mereka juga difikirkan mempunyai kuasa pencegahan terhadap penurunan kognitif. Tambahan pula, saponin yang terdapat di kulit anggur boleh menghalang penyerapan kolesterol dengan mengikat mereka.
Aktiviti Antibakteria
Anggur merah mempunyai ciri antibakteria dan antiviral yang kuat yang dapat melindungi anda dari jangkitan. Mereka memaparkan ciri-ciri antiviral yang kuat terhadap virus polio dan virus herpes simplex.
Kajian juga menunjukkan bahawa jus anggur dapat menangani jangkitan bakteria di usus dan sistem lain.
Mencegah Kanser Payudara
Dalam satu kajian baru-baru ini, ia telah mendapati bahawa jus anggur unggu concord membantu dalam mencegah kanser payudara. Pengurangan ketara dalam massa tumor mammary tikus makmal dilihat selepas mereka diberi makan jus anggur dalam keadaan eksperimen.
Antioksidan dalam anggur bermanfaat dalam pencegahan semua jenis kanser, tetapi terdapat beberapa kajian menarik yang secara khusus menunjukkan jus anggur sebagai langkah pencegahan yang berkesan terhadap kanser payudara.
Bahan kimia tertentu dalam anggur bersaing untuk mengikat tapak dan menghalang aromatase daripada mengubah androgen ke estrogen, yang dianggap sebagai faktor penyumbang besar kepada pertumbuhan kanser payudara pada wanita.
Mengurangkan Risiko Alzheimer
Resveratrol, polyphenol yang bermanfaat dalam anggur, mengurangkan tahap peptida amyloidal-beta pada pesakit dengan penyakit Alzheimer. Kajian menunjukkan bahawa anggur boleh meningkatkan kesihatan otak dan melambatkan permulaan penyakit saraf degeneratif.
Satu kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition mendakwa bahawa jus anggur dapat meningkatkan fungsi otak orang tua yang telah menunjukkan gangguan kognitif ringan. Kajian lanjut sedang dijalankan untuk menentukan interaksi yang tepat antara komponen anggur dan sistem saraf.
Mencegah Kemerosotan Macular
Anggur boleh mengelakkan kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia dan degenerasi makula. Satu kajian penyelidikan yang dijalankan di University of Miami menunjukkan bahawa diet yang diperkayakan anggur menyokong kesihatan mata dan dapat mencegah penyakit retina yang mengancam penglihatan.
Kajian telah menunjukkan bahawa tiga hidangan anggur setiap hari dapat mengurangkan risiko degenerasi makula lebih dari 36%. Kedua-dua anggur dan wain boleh menyumbang kepada kawalan visi dari masa ke masa, dan seperti semua sistem organ, kesihatan dan kerentanan terhadap penyakit atau kerosakan berkurang oleh antioksidan yang ada dalam setiap anggur!
Meningkatkan kekebalan
Anggur tidak hanya kaya dengan flavonoid dan mineral tetapi juga vitamin! Tahap tinggi vitamin C, vitamin K, dan vitamin A dalam anggur memberi rangsangan yang sihat kepada kebanyakan sistem organ anda, terutamanya sistem imun anda, yang bermakna kurang mendapat peluang untuk jangkitan selesema biasa, serta masalah kesihatan yang lebih serius.
Kurangkan Katarak
Flavonoid yang ada dalam anggur mempunyai antioksidan, yang boleh mengurangkan dan melawan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas menyebabkan perkara seperti perkembangan katarak, serta penyakit kardiovaskular, kanser, dan pelbagai masalah berkaitan dengan usia. Ini agak berkaitan dengan degenerasi makula, kerana ia biasanya berlaku sekeliling masa yang sama dalam kehidupan. Mujurlah, antioksidan juga mempunyai ciri-ciri anti-penuaan tertentu, yang bukan hanya membantu anda kelihatan lebih muda tetapi juga berasa lebih muda dengan mengelakkan keadaan yang berkaitan dengan usia seperti katarak.
Mencegah Kanser
Kesimpulannya, anggur memainkan peranan yang penting dalam mencegah pelbagai gangguan kesihatan dan boleh digunakan sebagai ubat berasaskan rumah untuk beberapa penyakit. Anggur kering, yang dikenali sebagai kismis, juga sangat berkhasiat dan boleh membantu merawat pelbagai gangguan, termasuk sembelit, asidosis, anemia, demam, dan disfungsi seksual. Kismis juga boleh membantu orang mendapatkan berat badan dengan cepat dan melindungi kesihatan dan integriti mata mereka.
Ramai juga usahawan bumiputera yang menjual kismis sebagai makanan minda dan baik utk pelajar supaya kuat ingatan.
Kismis juga banyak digunakan dalam pembuatan roti, kek dan biskut..
Sekarang anda pun sudah tahu ia banyak kebaikan untuk kesihatan tubuh dan minda, maka jadikan lah ia pilihan dan sebahagian dari diet harian sihat anda
Bersama kita tingkatkan kesihatan tubuh badan supaya mudah menjalankan ibadat kita setiap hari..
Semoga semua sihat walafiat dan dalam rahmat serta mendapat hidayah dari Allah.
Hari ini Kak Sal nak kongsi khasiat buah anggur pula. Setakat ini Kak Sal dah kongsi sedikit tentang buah Tin dan Buah Zaitun..Satu lagi buah yang disebut dalam Al Quran ia lah buah Anggur..
Bukan sahaja rasanya sedap, ia juga mempunyai banyak khasiat. Memang salah satu buah buahan kegemaran Kak Sal..
Anggur adalah sumber fitonutrien yang hebat, terutamanya fenol, dan polifenol, dan mengandungi vitamin penting lain seperti vitamin K, A, C, dan vitamin B6. Mereka juga kaya dengan tiamin, riboflavin, niasin, dan folat, dan mengandungi mineral seperti kalium, kalsium, magnesium, fosforus, dan natrium.
Anggur mempunyai kandungan air yang tinggi yang membantu mengekalkan hidrasi badan, dan juga mengandungi serat makanan, karbohidrat yang sihat, antioksidan, dan jumlah protein yang sederhana.
Flavonoid, seperti myricetin dan quercetin, dalam anggur membantu badan untuk mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas dan melambatkan penuaan. Oleh kerana kandungan nutrien yang tinggi, anggur juga memainkan peranan penting dalam memastikan kehidupan yang sihat dan aktif.
Antara kegunaan anggur adalah seperti berikut:
Rawat Asma
Oleh kerana nilai terapeutik mereka yang terkenal, anggur boleh digunakan sebagai ubat untuk asma. Di samping itu, kuasa penghidratan anggur juga tinggi, yang meningkatkan kelembapan hadir dalam paru-paru dan mengurangkan kejadian asma.
Memperkukuhkan Tulang
Anggur adalah sumber nutrien mikro yang baik seperti tembaga, besi, dan mangan, yang semuanya penting dalam pembentukan dan kekuatan tulang. Menambah anggur untuk diet anda secara berkala boleh menghalang permulaan keadaan berkaitan usia seperti osteoporosis. Mangan adalah elemen yang sangat penting dalam tubuh, yang membantu dalam segala-galanya daripada metabolisme protein, pembentukan kolagen, dan fungsi sistem saraf.
Mencegah Penyakit Jantung
Anggur meningkatkan kadar oksida nitrat dalam darah, yang menghalang pembekuan darah. Oleh itu, anggur adalah cara yang berkesan untuk mengurangkan kemungkinan serangan jantung. Selain itu, antioksidan yang terdapat dalam anggur mencegah pengoksidaan kolesterol LDL, yang menghalang pembuluh darah dan merupakan penyumbang utama kepada pelbagai keadaan koronari.
Anggur juga mempunyai sejumlah flavonoid yang tinggi, yang memberikan warna anggur mereka, tetapi flavonoid juga antioksidan yang sangat kuat. Dua jenis antioksidan utama dalam anggur adalah resveratrol dan quercetin, dan kedua-dua sebatian ini menafikan kesan radikal bebas yang mengancam tubuh dan merangsang kesan berbahaya kolesterol LDL pada arteri. Juga, kedua-dua flavonoid antioksidan bertindak sebagai krew pembersih untuk mengurangkan kepekatan platelet dan penuras toksin daripada darah.
Penyembuhan Migrain
Jus buah anggur yang ranum adalah cara mudah untuk mengubati migrain. Ia perlu diminum awal pagi, tanpa mencampurkan air tambahan. Ironinya, minum wain merah sering dianggap sebagai penyebab migrain, tetapi jus anggur dan ekstrak biji anggur dianggap penyelesaian kepada masalah ini.
Terdapat banyak punca migrain termasuk ketidakseimbangan kimia, kurang tidur, perubahan cuaca, atau kekurangan makanan.
Alkohol pada umumnya menyebabkan migrain, tetapi anggur mempunyai begitu banyak antioksidan yang boleh menyebabkan dan menyembuhkan penyakit yang sama!
Rawat Sembelit
Anggur sangat berkesan dalam mengatasi dan menghapuskan sembelit. Mereka dikelaskan sebagai makanan julap kerana ia mengandungi asid organik, gula, dan selulosa. Mereka juga melegakan sembelit kronik dengan menaikkan otot usus dan perut.
Anggur tinggi serat tidak larut, bermakna ia kekal utuh apabila mereka bergerak melalui saluran pencernaan. Serat membina sebahagian besar, yang menggalakkan pembentukan dan perkumuhan najis yang sihat, jadi kita boleh mengatakan bahawa anggur membantu menjadikan anda membuang air lebih teratur.
Walau bagaimanapun, jika anda mengalami najis cair atau cirit-birit , anggur tidak boleh dimakan sebagai cara untuk mengawal sistem anda. Serat yang tidak larut tidak menyerap air untuk mengeringkan najis longgar, dan anggur tidak mempunyai serat larut yang tinggi.
Melegakan masalah penghadaman
Anggur memainkan peranan yang penting dalam dispepsia. Mereka melegakan haba dan menyembuhkan pencernaan dan kerengsaan di dalam perut. Mereka juga lebih disukai daripada bantuan pencernaan lain kerana mereka dianggap sebagai "makanan ringan".
Kurangkan Keletihan
Jus anggur cerah dan putih menambah kandungan besi dalam badan dan menghalang keletihan. Anemia adalah masalah sebenar bagi ramai orang, dan makan anggur dapat membantu menjaga kadar besi dan mineral anda seimbang di dalam tubuh.
Kekurangan besi boleh membuat anda lembab, dan fikiran anda juga tidak berfungsi dengan cepat, kerana besi adalah mineral penting yang memberi kesan kepada beberapa fungsi tubuh.
Walau bagaimanapun, jus anggur gelap mungkin tidak memberi dorongan besi dan sebenarnya boleh mengurangkan tahap besi. Minum jus anggur juga memberi rangsangan tenaga hampir segera.
Kawalan Diabetes
Kajian terbaru menunjukkan bahawa ekstrak kulit anggur (GSE) menimbulkan suatu aktiviti penghambatan yang baik terhadap hiperglikemia dan dapat membantu dalam pengurusan diabetes.
Penjagaan gigi
Menurut kajian baru-baru ini, wain merah dan ekstrak biji anggur berpotensi membantu mencegah
gigi berlubang
Rawatkan Gangguan buah pinggang
Anggur, yang mempunyai kandungan air yang tinggi, dapat mengurangkan keasidan yang disebabkan oleh asid urik dengan mendorong kencing. Mereka juga membantu menghilangkan asid urik dari sistem, dengan itu mengurangkan bebanan dan tekanan pada buah pinggang.
Anggur mempunyai kesan pembersihan yang sangat pada tubuh, dan antioksidan yang ada di dalamnya memberi manfaat kepada semua sistem badan dalam cara periferal.
Keseimbangan Darah Kolesterol
Anggur mengandungi sebatian yang dipanggil pterostilbene, yang mempunyai keupayaan untuk menurunkan tahap kolesterol seseorang. Pterostilbene berkait rapat dengan resveratrol, antioksidan yang bermanfaat, dan pewarna flavonoid yang juga terdapat pada anggur.
Kajian awal menunjukkan bahawa mereka mempunyai ciri-ciri anti-kanser dan juga mempunyai kesan yang besar terhadap tahap kolesterol. Mereka juga difikirkan mempunyai kuasa pencegahan terhadap penurunan kognitif. Tambahan pula, saponin yang terdapat di kulit anggur boleh menghalang penyerapan kolesterol dengan mengikat mereka.
Aktiviti Antibakteria
Anggur merah mempunyai ciri antibakteria dan antiviral yang kuat yang dapat melindungi anda dari jangkitan. Mereka memaparkan ciri-ciri antiviral yang kuat terhadap virus polio dan virus herpes simplex.
Kajian juga menunjukkan bahawa jus anggur dapat menangani jangkitan bakteria di usus dan sistem lain.
Mencegah Kanser Payudara
Dalam satu kajian baru-baru ini, ia telah mendapati bahawa jus anggur unggu concord membantu dalam mencegah kanser payudara. Pengurangan ketara dalam massa tumor mammary tikus makmal dilihat selepas mereka diberi makan jus anggur dalam keadaan eksperimen.
Antioksidan dalam anggur bermanfaat dalam pencegahan semua jenis kanser, tetapi terdapat beberapa kajian menarik yang secara khusus menunjukkan jus anggur sebagai langkah pencegahan yang berkesan terhadap kanser payudara.
Bahan kimia tertentu dalam anggur bersaing untuk mengikat tapak dan menghalang aromatase daripada mengubah androgen ke estrogen, yang dianggap sebagai faktor penyumbang besar kepada pertumbuhan kanser payudara pada wanita.
Mengurangkan Risiko Alzheimer
Resveratrol, polyphenol yang bermanfaat dalam anggur, mengurangkan tahap peptida amyloidal-beta pada pesakit dengan penyakit Alzheimer. Kajian menunjukkan bahawa anggur boleh meningkatkan kesihatan otak dan melambatkan permulaan penyakit saraf degeneratif.
Satu kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition mendakwa bahawa jus anggur dapat meningkatkan fungsi otak orang tua yang telah menunjukkan gangguan kognitif ringan. Kajian lanjut sedang dijalankan untuk menentukan interaksi yang tepat antara komponen anggur dan sistem saraf.
Mencegah Kemerosotan Macular
Anggur boleh mengelakkan kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia dan degenerasi makula. Satu kajian penyelidikan yang dijalankan di University of Miami menunjukkan bahawa diet yang diperkayakan anggur menyokong kesihatan mata dan dapat mencegah penyakit retina yang mengancam penglihatan.
Kajian telah menunjukkan bahawa tiga hidangan anggur setiap hari dapat mengurangkan risiko degenerasi makula lebih dari 36%. Kedua-dua anggur dan wain boleh menyumbang kepada kawalan visi dari masa ke masa, dan seperti semua sistem organ, kesihatan dan kerentanan terhadap penyakit atau kerosakan berkurang oleh antioksidan yang ada dalam setiap anggur!
Anggur tidak hanya kaya dengan flavonoid dan mineral tetapi juga vitamin! Tahap tinggi vitamin C, vitamin K, dan vitamin A dalam anggur memberi rangsangan yang sihat kepada kebanyakan sistem organ anda, terutamanya sistem imun anda, yang bermakna kurang mendapat peluang untuk jangkitan selesema biasa, serta masalah kesihatan yang lebih serius.
Kurangkan Katarak
Flavonoid yang ada dalam anggur mempunyai antioksidan, yang boleh mengurangkan dan melawan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas menyebabkan perkara seperti perkembangan katarak, serta penyakit kardiovaskular, kanser, dan pelbagai masalah berkaitan dengan usia. Ini agak berkaitan dengan degenerasi makula, kerana ia biasanya berlaku sekeliling masa yang sama dalam kehidupan. Mujurlah, antioksidan juga mempunyai ciri-ciri anti-penuaan tertentu, yang bukan hanya membantu anda kelihatan lebih muda tetapi juga berasa lebih muda dengan mengelakkan keadaan yang berkaitan dengan usia seperti katarak.
Mencegah Kanser
Kesimpulannya, anggur memainkan peranan yang penting dalam mencegah pelbagai gangguan kesihatan dan boleh digunakan sebagai ubat berasaskan rumah untuk beberapa penyakit. Anggur kering, yang dikenali sebagai kismis, juga sangat berkhasiat dan boleh membantu merawat pelbagai gangguan, termasuk sembelit, asidosis, anemia, demam, dan disfungsi seksual. Kismis juga boleh membantu orang mendapatkan berat badan dengan cepat dan melindungi kesihatan dan integriti mata mereka.
Ramai juga usahawan bumiputera yang menjual kismis sebagai makanan minda dan baik utk pelajar supaya kuat ingatan.
Kismis juga banyak digunakan dalam pembuatan roti, kek dan biskut..
Sekarang anda pun sudah tahu ia banyak kebaikan untuk kesihatan tubuh dan minda, maka jadikan lah ia pilihan dan sebahagian dari diet harian sihat anda
Bersama kita tingkatkan kesihatan tubuh badan supaya mudah menjalankan ibadat kita setiap hari..
khasiat anggur
Reviewed by Kak Sal Sihat
on
December 16, 2017
Rating:
No comments: