banner image

1. OAT

 Assalamualaikum wrbt. 

Lama Kak Sal tidak berblog. Biasa lah kan, ada kala kita fokus kepada perkara perkara lain dalam hidup kita. Series Buah buah Sunnah telah tamat. Kini Kak Sal hendak cerita mengenai makanan makanan sihat yang lain yang Kak Sal memang suka.

Untuk pembukaan series ini , Kak Sal akan cerita tentang OAT:                                                                                                    





OAT (Nama sains ialah Avena sativa) adalah sejenis bijirin penuh yang kebanyakannys ditanam di Amerika Utara dan Eropah.

Ia adalah sumber serat yang sangat baik, terutama beta glukan, dan kaya akan vitamin, mineral, dan antioksidan.

Oat utuh adalah satu-satunya sumber makanan avenanthramides, satu kumpulan antioksidan unik yang dipercayai melindungi daripada penyakit jantung.

Oleh kerana banyak manfaatnya, seperti menurunkan kadar gula dalam darah dan kolesterol, Oat telah mendapat perhatian besar sebagai makanan kesihatan 

Oat biasanya digulung atau dihancurkan dan dapat dimakan sebagai bubur atau digunakan dalam  roti, muesli, dan granola.

Oat bijirin penuh dipanggil grat oat. Mereka biasanya digulung atau dihancurkan menjadi serpihan rata dan dipanggang ringan untuk menghasilkan oatmeal.

Cepat Masak, atau segera, oatmeal terdiri daripada Oat yang digulung atau dipotong lebih nipis yang menyerap air dengan lebih mudah dan dengan itu memasak lebih cepat.

Bran, atau lapisan luar biji-bijian yang kaya serat, sering dimakan secara berasingan sebagai bijirin, dengan muesli, atau dalam roti.

Fakta pemakanan untuk 3.5 ons (100 gram) oat mentah adalah :

Kalori: 389

Air: 8%

Protein: 16.9 gram

Karbohidrat: 66.3 gram

Gula: 0 gram

Serat: 10.6 gram

Lemak: 6.9 gram




Karbohidrat

Karbohidrat membentuk 66% oat berdasarkan berat kering.

Sebanyak 11% karbohidrat adalah serat, sementara 85% adalah pati. Gandum sangat rendah gula, dengan hanya 1% berasal dari sukrosa.

Kanji

Kanji, yang terdiri daripada rantai panjang molekul glukosa, adalah komponen terbesar oat.

Kanji dalam oat berbeza daripada kanji dalam biji-bijian lain. Ia mempunyai kandungan lemak yang lebih tinggi dan kelikatan yang lebih tinggi, iaitu kemampuannya mengikat dengan air.

Terdapat tiga jenis pati dalam oat 

 - Kanji yang dicerna dengan cepat (7%). Jenis ini cepat dipecah dan diserap sebagai glukosa.

- Kanji yang dicerna perlahan (22%). Bentuk ini dipecah dan diserap dengan lebih perlahan.

- Kanji tahan (25%). Kanji tahan berfungsi seperti serat, melancarkan pencernaan dan meningkatkan kesihatan usus dengan memberi makan bakteria usus yang mesra anda.

Serat

gandum utuh mengandungi hampir 11% serat, tetapi sebagai bubur, ia mengandungi hanya1.7% serat.

Sebilangan besar serat dalam dalam oats adalah serat larut, kebanyakannya serat yang disebut beta glukan.

Oat juga memberikan serat yang tidak larut, termasuk lignin, selulosa, dan hemiselulosa (12).

Oat menawarkan serat yang lebih larut daripada biji-bijian lain, yang menyebabkan pencernaan yang lebih perlahan, peningkatan kenyang, dan pengurangan selera makan 

Glukan beta oat larut adalah unik di antara serat, kerana dapat membentuk larutan seperti gel pada kepekatan yang agak rendah.

Beta glukan terdiri daripada 2.3-8.5% oat mentah utuh, kebanyakannya tertumpu dalam dedak oat 

Oat beta glukan diketahui menurunkan kadar kolesterol dan meningkatkan pengeluaran asid hempedu. Mereka juga dipercayai dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan insulin setelah makan  makanan tinggi karbohidrat.

Pengambilan beta glukan setiap hari terbukti dapat menurunkan kolesterol, terutama kolesterol LDL (buruk), dan dengan demikian dapat menurunkan risiko penyakit jantung 







Protein

Oat adalah sumber protein berkualiti yang baik pada 11-17% berat kering, yang lebih tinggi daripada biji-bijian lain

Protein utama dalam oat - pada 80% daripada keseluruhan kandungan - adalah avenalin, yang tidak terdapat pada biji-bijian lain tetapi serupa dengan protein kekacang.

Avenin protein kecil berkaitan dengan gluten gandum. Walau bagaimanapun, oat tulen dianggap selamat bagi kebanyakan orang dengan intoleransi gluten

Vitamin dan mineral

Oat kaya dengan vitamin dan mineral, termasuk:

Mangan. Biasanya terdapat dalam jumlah besar dalam biji-bijian, mineral ini penting untuk perkembangan, pertumbuhan, dan metabolisme .

Fosforus. Mineral ini penting untuk kesihatan tulang dan pemeliharaan tisu .

Tembaga. Mineral antioksidan yang sering kekurangan diet Barat, tembaga dianggap penting untuk kesihatan jantung .

Vitamin B1. Juga dikenali sebagai tiamin, vitamin ini terdapat dalam banyak makanan, termasuk biji-bijian, kacang kacang, dan daging.

Besi. Sebagai komponen hemoglobin, protein yang bertanggungjawab untuk mengangkut oksigen dalam darah, zat besi sangat penting dalam diet manusia.

Selenium. Antioksidan ini penting untuk pelbagai proses dalam badan anda. Tahap selenium yang rendah dikaitkan dengan peningkatan risiko kematian pramatang dan gangguan fungsi imun dan mental.

Magnesium. Selalunya kurang dalam diet, mineral ini penting untuk banyak proses dalam badan anda.

Zink. Mineral ini mengambil bahagian dalam banyak reaksi kimia di dalam badan anda dan penting untuk kesihatan.


Alhamdulillah keluarga Kak Sal semua suka makan oats, termasuk cucu cucu juga. Kak Sal biasanya membuat 'Toasted Muesli ' kerana kami suka makan secara Cereal yang rangup. Untuk snek dan pencuci mulut, Kak Sal buat 'Soft Oatmeal Cookies'.




Kedua dua masakan tersebut mengandungi beberapa buah buahan yang disebut dalam alQuran, seperti Anggur (raisins /sultana) dan Kurma. Kak Sal juga memasukkan bijian dan Kacang yang tergulung dalam Superfood kerana banyak kandungan Nutrisi.



Nanti Kak Sal share resepi ya. Jumpa nanti! 

Nak Order Muesli dan Cookies pun boleh.. Call atau WA, Telegram atau BiP 0192424599

1. OAT  1. OAT Reviewed by Kak Sal Sihat on February 15, 2021 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.