Nabi Muhammad (saw) mengarahkan kami untuk berpuasa pada bulan Ramadhan (iftar) dengan kurma. Kajian penyelidikan telah membuktikan bahawa makan kurma selepas puasa telah mendapat manfaat yang besar untuk pemakanan dan kesihatan kita!
Berikut adalah 6 manfaat kesihatan makan kurma selepas berpuasa:
1. Kurma adalah mudah dicerna supaya mereka tidak menyakiti perut orang puasa.
2. Kurma mengurangkan rasa sangat lapar orang yang berpuasa dan dia tidak tergesa-gesa memakan makanan yang berlebihan yang menyebabkan gangguan penghadaman.
3. Kurma menyediakan perut untuk menerima makanan selepas tidak aktif sepanjang hari dengan mengaktifkan pembebasan pencernaan dan jus pencernaan.
4. Kurma adalah sangat kaya dengan tenaga manis maka badan dibekalkan dengan nutrien yang paling penting iaitu gula yang tidak boleh diganti sebagai nutrien untuk sel-sel otak dan saraf.
5. Kurma melindungi orang berpuasa daripada mengalami sembelit akibat perubahan waktu makan atau hasil daripada jumlah serat yang rendah dalam makanan.
6.Garam alkali dalam kurma menyesuaikan keasidan darah yang mengakibatkan kelebihan makan daging dan karbohidrat yang menyebabkan banyak penyakit keturunan seperti diabetes, gout, batu ginjal, keradangan pundi hempedu, tekanan darah tinggi dan buasir).
Kita tahu bahawa apa yang disuruh oleh Nabi Muhammad SAW adalah dari Allah SWT, Pencipta kita yang mengetahui apa yang baik dan buruk bagi tubuh manusia!
Sekiranya kita mengikut sepenuhnya sunnah Nabi Muhammad SAW dalam semua aspek kehidupan, faedah kesihatan hanyalah salah satu daripada banyak faedah yang kita akan mempunyai insha Allah. Islam sememangnya cara hidup yang indah!
FAEDAH KESIHATAN KURMA YANG LAIN
Dalam Surah Maryam [19:25], Al-Quran mengatakan bahawa apabila ibu Nabi Isa (saw) melahirkannya dan dia mengalami kesakitan, dia diberitahu oleh Allah; "Goncangkan batang palma ke arah anda dan kurma yang segar dan matang akan jatuh ke atas anda."
Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa kurma bermanfaat bagi wanita hamil dan ibu yang menyusu. Kurma mengandungi perangsang tertentu yang membantu dalam memperkuat otot rahim yang boleh menyebabkan kelahiran lebih mudah. Kandungan gula dari kurma adalah kira-kira 80% menjadikan makanan tenaga yang ideal tinggi untuk ibu-ibu menyusui.
Kurma mengandungi tujuh vitamin dan sebelas mineral yang penting sebagai makanan tambahan dihargai oleh orang-orang padang pasir yang, selama beribu-ribu tahun, makan kurma dengan susu kambing atau unta sebagai makanan lengkap.
Kebaikan kurma termasuk pelepasan daripada sembelit, gangguan usus, masalah jantung, anemia, disfungsi seksual, cirit-birit, kanser perut, dan banyak lagi keadaan lain. Kurma juga membantu dalam peningkatan berat badan yang sihat. Mereka kaya dengan beberapa vitamin, mineral, dan serat. Buah-buahan yang lazat ini mengandungi minyak, kalsium, sulfur, besi, kalium, fosforus, mangan, tembaga dan magnesium, yang semuanya bermanfaat untuk kesihatan. Sesetengah pakar kesihatan mengatakan bahawa makan satu kali sehari diperlukan untuk diet seimbang dan sihat.
Faedah-faedah kesihatan kurma yang banyak menjadikan mereka salah satu bahan terbaik untuk pembangunan otot. Orang ramai menggunakannya dalam beberapa cara, seperti mencampurkan pes kurma dengan susu dan yogurt atau sebagai sapuan roti untuk sarapan pagi yang lazat dan sihat. Pes kurma bermanfaat untuk kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak, terutamanya semasa pemulihan daripada kecederaan atau penyakit.
Kurma adalah salah satu makanan manis dan serba boleh yang boleh mengawal proses pencernaan. Mereka boleh meningkatkan tahap tenaga pada orang dalam masa setengah jam dimakan. American Cancer Society mengesyorkan pengambilan 20-35 gram serat makanan setiap hari, yang boleh dibekalkan melalui kurma. Ia juga mengatakan bahawa mengambil satu kurma sehari akan membantu anda mengekalkan kesihatan mata sepanjang hayat anda. Mereka biasanya diketahui agak berkesan dalam menjaga terhadap masalah buta malam.
Berikut adalah 6 manfaat kesihatan makan kurma selepas berpuasa:
1. Kurma adalah mudah dicerna supaya mereka tidak menyakiti perut orang puasa.
2. Kurma mengurangkan rasa sangat lapar orang yang berpuasa dan dia tidak tergesa-gesa memakan makanan yang berlebihan yang menyebabkan gangguan penghadaman.
3. Kurma menyediakan perut untuk menerima makanan selepas tidak aktif sepanjang hari dengan mengaktifkan pembebasan pencernaan dan jus pencernaan.
4. Kurma adalah sangat kaya dengan tenaga manis maka badan dibekalkan dengan nutrien yang paling penting iaitu gula yang tidak boleh diganti sebagai nutrien untuk sel-sel otak dan saraf.
5. Kurma melindungi orang berpuasa daripada mengalami sembelit akibat perubahan waktu makan atau hasil daripada jumlah serat yang rendah dalam makanan.
6.Garam alkali dalam kurma menyesuaikan keasidan darah yang mengakibatkan kelebihan makan daging dan karbohidrat yang menyebabkan banyak penyakit keturunan seperti diabetes, gout, batu ginjal, keradangan pundi hempedu, tekanan darah tinggi dan buasir).
Kita tahu bahawa apa yang disuruh oleh Nabi Muhammad SAW adalah dari Allah SWT, Pencipta kita yang mengetahui apa yang baik dan buruk bagi tubuh manusia!
Sekiranya kita mengikut sepenuhnya sunnah Nabi Muhammad SAW dalam semua aspek kehidupan, faedah kesihatan hanyalah salah satu daripada banyak faedah yang kita akan mempunyai insha Allah. Islam sememangnya cara hidup yang indah!
FAEDAH KESIHATAN KURMA YANG LAIN
Dalam Surah Maryam [19:25], Al-Quran mengatakan bahawa apabila ibu Nabi Isa (saw) melahirkannya dan dia mengalami kesakitan, dia diberitahu oleh Allah; "Goncangkan batang palma ke arah anda dan kurma yang segar dan matang akan jatuh ke atas anda."
Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa kurma bermanfaat bagi wanita hamil dan ibu yang menyusu. Kurma mengandungi perangsang tertentu yang membantu dalam memperkuat otot rahim yang boleh menyebabkan kelahiran lebih mudah. Kandungan gula dari kurma adalah kira-kira 80% menjadikan makanan tenaga yang ideal tinggi untuk ibu-ibu menyusui.
Kurma mengandungi tujuh vitamin dan sebelas mineral yang penting sebagai makanan tambahan dihargai oleh orang-orang padang pasir yang, selama beribu-ribu tahun, makan kurma dengan susu kambing atau unta sebagai makanan lengkap.
Kebaikan kurma termasuk pelepasan daripada sembelit, gangguan usus, masalah jantung, anemia, disfungsi seksual, cirit-birit, kanser perut, dan banyak lagi keadaan lain. Kurma juga membantu dalam peningkatan berat badan yang sihat. Mereka kaya dengan beberapa vitamin, mineral, dan serat. Buah-buahan yang lazat ini mengandungi minyak, kalsium, sulfur, besi, kalium, fosforus, mangan, tembaga dan magnesium, yang semuanya bermanfaat untuk kesihatan. Sesetengah pakar kesihatan mengatakan bahawa makan satu kali sehari diperlukan untuk diet seimbang dan sihat.
Faedah-faedah kesihatan kurma yang banyak menjadikan mereka salah satu bahan terbaik untuk pembangunan otot. Orang ramai menggunakannya dalam beberapa cara, seperti mencampurkan pes kurma dengan susu dan yogurt atau sebagai sapuan roti untuk sarapan pagi yang lazat dan sihat. Pes kurma bermanfaat untuk kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak, terutamanya semasa pemulihan daripada kecederaan atau penyakit.
Kurma adalah salah satu makanan manis dan serba boleh yang boleh mengawal proses pencernaan. Mereka boleh meningkatkan tahap tenaga pada orang dalam masa setengah jam dimakan. American Cancer Society mengesyorkan pengambilan 20-35 gram serat makanan setiap hari, yang boleh dibekalkan melalui kurma. Ia juga mengatakan bahawa mengambil satu kurma sehari akan membantu anda mengekalkan kesihatan mata sepanjang hayat anda. Mereka biasanya diketahui agak berkesan dalam menjaga terhadap masalah buta malam.
Khasiat Kurma
Reviewed by Kak Sal Sihat
on
December 27, 2017
Rating:

No comments: