Satu lagi buah yang disebut dalam Al Quran dan juga kegemaran Kak Sal dari kecil lagi, ia lah Pisang. Pernah satu ketika ayah Kak Sal menjual pisang. Masa itu, di rumah sentiasa ada pisang..Bertandan pisang tergantung di dapur.. Lalu saja, mesti petik satu untuk dimakan.
Biasanya pisang emas dan restali.
Kalau ada pisang nipah atau tanduk, di goreng,lagi sedap..
Asal dari Asia Tenggara, mereka kini ditanam di banyak kawasan yang panas di dunia.
Terdapat banyak jenis pisang yang tersedia, yang berbeza dalam warna, saiz dan bentuknya. Jenis yang paling biasa adalah pisang kuning, yang berwarna hijau apabila tidak matang.
Pisang sangat sihat dan lazat.
Mereka mengandungi beberapa nutrien penting, dan mempunyai manfaat untuk pencernaan, kesihatan jantung dan penurunan berat badan.
Selain berkhasiat, mereka juga merupakan makanan ringan yang sangat mudah.
Berikut adalah 11 manfaat kesihatan pisang yang disokong oleh penyelidikan saintifik.
1. Mengandungi banyak nutrien
Pisang mengandungi sejumlah serat yang saksama, serta beberapa antioksidan. Satu pisang sederhana (118 gram) juga mengandungi :
Kalium: 9% daripada RDI.
Vitamin B6: 33% daripada RDI.
Vitamin C: 11% daripada RDI.
Magnesium: 8% daripada RDI.
Tembaga: 10% daripada RDI.
Mangan: 14% daripada RDI.
Karbohidrat bersih: 24 gram.
Serat: 3.1 gram.
Protein: 1.3 gram.
Lemak: 0.4 gram.
Setiap pisang mengandungi hanya kira-kira 105 kalori, dan terdiri hampir secara eksklusif air dan karbohidrat. Pisang mengandungi protein yang sangat sedikit dan hampir tidak ada lemak.
Karbohidrat dalam pisang yang tidak matang (hijau) kebanyakannya terdiri daripada kanji dan kanji tahan, tetapi sebagai pisang masak, kanji menjadi gula (glukosa, fruktosa dan sukrosa).
2. Pisang Mengandungi Nutrisi yang Tahap Gula Darah Sederhana
Pisang kaya dengan serat dipanggil pektin, yang memberikan isi bentuk strukturnya .
Pisang tidak masak mengandungi kanji tahan, yang bertindak seperti serat larut dan melepaskan pencernaan.
Kedua-dua pektin dan kanji tahan boleh menurunkan kadar gula dalam darah selepas makan, dan mengurangkan nafsu makan dengan mengurangkan pengosongan perut.
Tambahan pula, pisang juga berpangkat rendah ke medium pada indeks glisemik, iaitu ukuran (dari 0-100) seberapa cepat makanan meningkatkan tahap gula darah.
Nilai glikemik pisang belum masak adalah kira-kira 30, manakala pisang masak di peringkat 60. Nilai purata semua pisang ialah 51.
Ini bermakna bahawa pisang tidak boleh menyebabkan pancang utama dalam kadar gula darah dalam individu yang sihat.
Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak terpakai kepada pesakit kencing manis, yang sepatutnya mengelakkan memakan banyak pisang yang baik dan memantau gula darah mereka dengan berhati-hati apabila mereka melakukannya.
3. Pisang Boleh Meningkatkan Kesihatan Penghadaman
Serat diet telah dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, termasuk pencernaan yang lebih baik.
Pisang bersaiz sederhana mengandungi kira-kira 3 gram serat, menjadikan pisang sumber serat yang cukup baik .
Pisang mengandungi terutamanya dua jenis serat:
Pektin: Kurangkan sebagai pisang masak.
Resistant kanji: Ditemui dalam pisang yang belum masak.
Resistant starch melarikan diri dari pencernaan dan berakhir di dalam usus besar, di mana ia menjadi makanan untuk bakteria usus yang bermanfaat .
Selain itu, beberapa kajian sel menyarankan bahawa pektin boleh membantu melindungi daripada kanser kolon .
4. Pisang Boleh Membantu Dengan Berat Badan
Tiada kajian langsung menguji kesan pisang pada penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, pisang mempunyai beberapa ciri yang boleh menjadikan mereka makanan yang mesra.
Sebagai permulaan, pisang mengandungi sedikit kalori. Rata-rata pisang mengandungi hanya lebih daripada 100 kalori, namun ia juga sangat berkhasiat dan mengisi.
Mereka juga kaya serat. Makan lebih banyak serat dari buah dan sayuran berulang kali dikaitkan dengan berat badan yang lebih rendah dan penurunan berat badan .
Lebih-lebih lagi, pisang mentah mengandungi Resistant kanji , jadi mereka sangat mengisi dan boleh mengurangkan selera makan anda.
5. Pisang Boleh Menyokong Kesihatan Jantung
Kalium adalah mineral yang penting untuk kesihatan jantung, terutamanya kawalan tekanan darah.
Namun, walaupun pentingnya, kebanyakan orang tidak mendapat cukup kalium dalam diet mereka
Pisang adalah sumber kalium yang hebat. Satu pisang sederhana (118 gram) mengandungi 9% daripada RDI.
Diet yang kaya dengan potassium dapat membantu menurunkan tekanan darah, dan orang-orang yang makan banyak kalium mempunyai risiko penyakit jantung sebanyak 27% .
Selain itu, pisang mengandungi sejumlah besar magnesium, yang juga penting untuk kesihatan jantung.
6. Pisang Mengandungi Antioksidan Hebat
Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber antioksida yang sangat baik, dan pisang tidak terkecuali.
Mereka mengandungi beberapa jenis antioksidan kuat, termasuk dopamin dan catechin .
Antioksidan ini telah dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, seperti risiko penyakit jantung dan penyakit degeneratif yang berkurang .
Walau bagaimanapun, adalah salah faham biasa bahawa dopamine dari pisang bertindak sebagai bahan kimia yang baik dalam otak
Pada hakikatnya, dopamin dari pisang tidak menyeberangi penghalang darah-otak. Ia hanya berfungsi sebagai antioksidan yang kuat dan bukannya mengubah hormon atau mood .
7. Pisang Boleh Membantu Anda Merasakan Lebih Penuh
Kanji tahan adalah sejenis karbohidrat yang terdapat dalam pisang yang belum masak, yang berfungsi seperti serat larut dalam tubuh.
Sebagai peraturan praktikal, anda boleh menganggarkan bahawa lebih hijau pisang adalah, semakin tinggi jumlah pati tahannya yang dimiliki .
Sebaliknya, pisang masak (kuning) mengandungi jumlah yang lebih rendah kanji tahan dan jumlah serat, tetapi mengandungi lebih tinggi serat larut.
Kedua-dua pektin dan kanji tahan telah ditunjukkan mempunyai kesan penurunan selera makan dan meningkatkan rasa kenyang selepas makan .
8. Pisang Muda Boleh Meningkatkan Kepekaan Insulin
Rintangan insulin adalah faktor risiko utama bagi kebanyakan penyakit yang paling serius di dunia, termasuk diabetes jenis 2.
Beberapa kajian menunjukkan bahawa 15-30 gram kanji tahan sehari boleh meningkatkan kepekaan insulin sebanyak 33-50%, dalam masa 4 minggu.
Pisang belum masak adalah sumber yang sangat baik untuk kanji tahan, dan dengan itu boleh membantu meningkatkan kepekaan insulin.
Walau bagaimanapun, sebab kesan ini tidak difahami dengan baik, dan tidak semua kajian bersetuju mengenai perkara itu .
9. Pisang Boleh Meningkatkan Kesihatan Ginjal
Potassium adalah penting untuk kawalan tekanan darah dan fungsi buah pinggang yang sihat.
Sebagai sumber diet kalium yang baik, pisang mungkin bermanfaat untuk mengekalkan buah pinggang yang sihat.
Satu kajian pada wanita menunjukkan bahawa lebih dari 13 tahun, mereka yang memakan pisang 2-3 kali seminggu adalah 33% kurang berkemungkinan menghidap penyakit buah pinggang .
Kajian lain mendapati bahawa mereka yang memakan pisang 4-6 kali seminggu hampir 50% kurang berkemungkinan menghidap penyakit buah pinggang berbanding dengan orang yang tidak memakan pisang .
10. Pisang Boleh Memiliki Manfaat untuk Latihan
Pisang sering dirujuk sebagai makanan yang sempurna untuk atlet, sebahagian besarnya disebabkan oleh kandungan mineralnya dan karbohidrat mudah dicerna.
Makan pisang boleh membantu mengurangkan kekejangan dan kesakitan otot yang berkaitan dengan senaman, yang menjejaskan sehingga 95% daripada populasi umum .
Sebab kejang pada asasnya tidak diketahui, tetapi teori popular menyalahkan campuran ketidakseimbangan dan ketidakseimbangan elektrolit .
Walau bagaimanapun, kajian telah memberikan penemuan campuran mengenai pisang dan kekejangan otot. Ada yang membantu mereka, sementara yang lain tidak menemui kesan .
Bahawa dikatakan, pisang telah ditunjukkan untuk menyediakan nutrisi yang baik sebelum, semasa dan selepas latihan ketahanan .
11. Pisang Adalah Mudah ditambah ke Diet Anda
Bukan sahaja pisang yang sangat sihat - mereka juga salah satu makanan snek yang paling mudah di sekeliling.
Pisang membuat tambahan hebat untuk sarapan yogurt, bijirin atau smoothie. Anda juga boleh menggunakannya daripada gula dalam baking dan memasak anda.
Selain itu, pisang jarang mengandungi sebarang racun makhluk perosak atau bahan pencemar, kerana kulit perlindungan tebal mereka.
Pisang sangat mudah dimakan dan diangkut. Mereka biasanya diterima dengan baik dan mudah dihadam, dan hanya perlu dikupas dan dimakan.
Khasiat Pisang
Reviewed by Kak Sal Sihat
on
December 24, 2017
Rating:
No comments: